תהליך עיכול תקין עובר המזון מן הפה, דרך הוושט אל תוך הקיבה, מהקיבה המזון עובר אל החלק העליון של המעי הדק (תריסריון) שם נספג המזון.
כיב הינו פצע הנוצר בדופן הקיבה או התריסריון ( כיב קיבה/ כיב פפטי), ישנם שני סוגים של כיבים: כיבי קיבה וכיבי תריסריון.
כיבי תריסריון נפוצים יותר אצל גברים (גילאים 50-30), כיבי קיבה שכיחים אצל נשים יותר מאשר גברים (גילאי 60).
מהם הגורמים לכיבים ?
- זיהום בקטריאלי – חיידק ההליקובקטר פילורי יכול לגרום לקיבה לייצר יותר חומציות הגורמת לדלקת.
- אורח חיים – עישון, אלכוהול, קפאין.
- תרופות שגורמות לכיבים בקיבה (לדוגמא: אספירין)
- סטרס ומתח נפשי ( כשנמשכים לאורל זמן, הם מהווים מצע להופעת כיבים במערכת העיכול)
מהם הסימפומים ?
התסמינים השכיחים ביותר הם כאב בחלל הבטן, בין עצם החזה לטבור המופיע בין הארוחות, ומוקל לאחר אכילה של מזון או תרופות הסותרים את חומציות הקיבה.
תסמינים שעיחים פחות כוללים: צרבות רבות וחוזרות, רעב בלי רצון לאכול, עצירות, שיהוקים, גיהוקים, גזים, כאב עמום ותחושת שריפה באפיגסטריום, בחילות, הקאות, דימום כיבי, חוסר תיאבון, ירידה במשקל, עייפות וחולשה.
אבחון וטיפול:
ניתן לאבחן כיבים בעזרת: בדיקות לאישור / שלילה של חיידק ההליקובקטר פילורי, בדיקות אנדוסקופיות, צילומי רנטגן.
הכחדת החיידק עשויה לרפא את הכיבים (טיפול אנטיביוטי בשילוב תרופות סותרי חומצה לטיפול בכיב).
הרגלי תזונה
מומלץ להימנע ממאכלים המעלים את רמת החומציות בקיבה: חריף, מתובל, מטוגן, מזון מעובד ושמנוני, קפה, קולה, משקאות ומאכלים חומציים ( עגבניות, חצילים, פירות הדר, פלפלים), קמח לבן, סוכרים.
יש להרבות בשתיית מים בין הארוחות. מומלצים מיצי ירקות – דגש על ירקות ירוקים, מיץ כרוב טרי.
- מומלץ להרבות באכילת ירקות ( ירוקים עליים )מבושלים או מאודים ולהמעיט באכילת ירקות ופירות טריים.
- מומלץ לצרוך מזון נוזלי, לא יבש ( מים, מרקים, תבשילים נוזליים,דייסות – שיבולת שועל/ אורז)
- מאכלים פשוטים מגרים פחות את רירית מערכת העיכול ( תרד, דבש, אבוקדו, טופו, חלב סויה, מלפפון, כרוב, , חסה, מנטה, נענע, סלק, אורז מתוק, תותים, אפרסק, דובדבנים, ערמונים, צנוברים, לפת, קולרבי, ברוקולי, כרוב ניצנים).
- מומלץ לצרוך תה צמחים המיטיב את הקיבה ( בבונג, פרחי שומר)
- כדאי ללמוד טכניקות הרפיה וחשיבה חיובית להורדת רמות המתח והלחץ.
- תוסף תזונה פרוביוטיקה- ייסיע בטיפול בחיידק ההליקובקטור פילורי.
- הרגלי אכילה נכונים: יש לאכול לאט וללעוס היטב, ולחלק לארוחות קטנות למשך היום, לא לאכול בלילה.
- להימנע מתבלינים מחממים כגון: צ'ילי, קארי, קינמון, שום, ג'ינג'ר, בצל, כרישה, בזיליקום, ציפורן, ווסאבי.
- מומלץ לצרוך: שיבולת שועל, אורז, דוחן, עוף, ביצים, חמאה, מעט חלב וגבינות, יוגורט, טופו, טמפה, זרעים ואגוזים, מקרל, סרדינים, ספירולינה, קישוא, תפו"א, בטטות, מלון, סלק, פטריות, שעועית אזוקי, שעועית שחורה, שעועית מש, תפוח עץ, בננות, מנגו, קוקוס, שמן זית, שמן פשתן, שמן שקדים, אננס, שזיפים, רימונים,