שאנו מדברים על תסמינים של מחלה, הכוונה היא הדרכים שבהם המחלה באה ליידי ביטוי, מחלת הקוליטיס יכולה להגיע במספר דרכים ליידי ביטוי, רבים נוטים לחשוב כי תסמינים אלו הם מאפיין מובהק של המחלה. לכן אין לראות בנאמר במאמר זה כיעוץ רפואי ויש לפנות לרופא על מנת לוודא שאכן מדובר בקוליטיס ולבצע את הבדיקות המתאימות.
התסמינים העיקריים למחלת הקוליטיס
ישנם שני קבוצות גיל עיקריות בהן אנו נזהה את המחלה, הקבוצה הראשונה היא הקבוצה הצעירה בטווח הגילאים 15 עד 30 שנים והקבוצה השנייה שהיא הקבוצה המבוגרת יותר שבה טווח הגילאים נע בין 60 שנים ועד גיל 80 שנים.
יחד עם טווח הגילאים, מאפיין נוסף של המחלה הוא שהיא שכיחה בקרב נשים וגברים באופן זהה, אבל מחקרים רבים גילו דבר מפתיע לגבי מחלת הקוליטיס, שהיא פוגעת בעיקר בבני מעמד סוציו אקונומי גבוה הרבה יותר מאשר מבני המעמד הסוציו אקונומי הנמוך של האוכלוסייה.
מחלת הקוליטיס מאופיינית בהתפרצויות ולאחר מכן ישנה נסיגה, מה שנקרא גם בשפה היותר מקצועית התלקחות ורמיסיה. כלומר שגם אם ישנה הקלה והחולה לא חוו תופעות של כאב ואת התסמינים של המחלה, אין זה אומר שהדלקת נעלמה, אלא זה רק משהו שמאפיין את הקוליטיס.
תסמיני המחלה הם מגוונים ואצל כל חולה הם יופיעו בצורה שונה וגם בדרגת חומרה שונה ובנוסף לזה כל התסמינים עלולים להשתנות מהתקף להתקף.
וזאת רשימת התסמינים שמאפיינים את המחלה בתקופת ההתפרצות שלה.
- שלשול – התסמין אולי המרכזי והעקרי של מחלת הקוליטיס הוא שלשלול בדרגות חומרה שונות כמו שכבר ציינו. ישנם מקרים בהם השלשול חריף מאוד ויכול גם לגרום למצב של התייבשות. במקרה כזה חובה לפנות לחדר מיון לרפואה דחופה ולקבל טיפול באמצעות עירוי של נוזלים.
במקרים קיצוניים ישנם חולים שמקבלים הזנה ישירות לווריד וזאת בכדי לא לגרות כלל את מערכת העיכול, אבל גם שלשלול חריף הוא תסמין, לכן אל תחכו להגיע למצב של התייבשות, אם אתם מרגישים שלשלול שלא בגלל משהו כבתי רגיל, פנו מיד לרופא לביצוע בדיקת דם מתאימה.
בנוסף השלשול מלווה בהפרשות של דם, אך אין זה אומר שכל שלשול מגיע עם דימום, השלשול הוא מאוד רירי במקרה ושינה קוליטיס במעי.
- ריבוי יציאות ועצירות – כמו שכבר הסברנו, אצל כל אחד מאפיינן הקוליטיס מופיע בצורה שונה ולכן חלק יסבלו מעצירות בזמן שאחרים סובלים מיציאות רבות.
מאפיין זה לא מאפיין דווקא שכבת גיל, אלא כמו כל יתר המאפיינים הוא מופיע בשני שכבות הגיל, המבוגרת והצעירה גם יחד.
במקרה של יציאות מרובות אני מדברים על כמות של למעלה מ 6 יציאות ביום, ישנם כאלו שאפילו מתעוררים בלילה עם צורך ליציאה ועוברים את המספר של שש יציאות ביום.
בנוסף ישנו מקרה הנקרא טנזמוס שזאת תחושה של צורך ביציאה וחוסר יכולת לרוקן את היציאה באופן מלא.
- חום גבוה שמלווה בכאבי בטן – התסמין המרכזי והנפוץ ביותר קרב חולים בדלקת קוליטיס הוא כאבי בטן חזקים שמלווים בעיוותים של המעיים. ישנם מקרים קשים וחריפים מאוד שכאבי הבטן גם פוגעים באיכות החיים של החולה ככה שהוא לא מסוגל לתפקד באופן תקין במהלך היום.
מקרה זה של כאבי בטן חריף ביותר קורה בעת מעבר של מזון באזור המעי הגס, ואז בכדי למנוע את הכאבים האלו ולמנוע מעבר של מזון במעי הגס יש צורך לתת לחולים תזונה ורידית עד לטיפול מלא בדלקת הקוליטיס.
במקרים קיצוניים אלו גם תחול עלייה ניכרת בחום הגוף של החולה.