תסמינים ודרכי טיפול במחלת הקרוהן, כל הדברים החשובים שצריך לדעת מחלת הקרוהן ואיך ניתן להתמודד איתה בצורה הטובה והיעילה ביותר.
אספנו לכם מידע חשוב ומועיל, למרות כל המידע שאתם הולכים לקרוא חשוב לציין כי מדובר בהמלצה רפואית או אבחנה רפואית מדויקת, בכל מקרה בו אתם חשים אחד מאותם תסמינים מומלץ לגשת בדחיפות לרופא מומחה לבצע את הבדיקות המתאימות ולקבל טיפול מתאים.
מהי מחלת קרוהן ?
מחלת קרוהן זאת מחלה דלקתית אשר תוקפת את אזור המעי, מדובר במחלה כרונית שיכולה להופיע מספר פעמים במהלך החיים. המחלה יכולה לפגוע בכל חלק במעי, אך החלק השכיח ביותר הוא ה ileum אבל במקרים אחרים המעי הגס וגם המעי הדק חולים יחד ונגועים בדלקת.
אבל המחלה יכולה לפגוע בכל חלק אחר של המעי, החל מהוושת ועד פי הטבעת. מאפיין נוסף של המחלה שהיא פוגעת גם בגברים וגם בנשים באופן שווה, ישנם אנשים שלאחר טיפול מתמיד ושמיה קפדנית לא חולים שוב בדלקת גם במשך שנים, אך לא קיימת דרך לנבא האם הדלקת תחזור או שמא היא נרפאה לחלוטין.
התסמינים של המחלה :
מדובר באחת מהמחלות הרבגוניות ביותר שאצל כל אדם היא יכולה להופיע באופן שונה, התסמינים של המחלה יכולים להתפרש בהרבה מאוד מקרים כבעיות רפואיות אחריות, לכן חשוב להיוועץ עם רופא ולבצע בדיקות מתאימות לצורך קבלת אבחנה מדויקת.
מה כולל בתוך מאפייני המחלה :
- עלייה בחום הגוף.
- פצעים הדומים לפצעי חום ברירית הפה.
- כאבי פרקים חזקים, מורגש בעיקר בקרב האוכלוסייה הבוגרת יותר החולה בדלקת.
- שלשול עם דם. במקרה בו קיים שלשול עם או בלי, השלשול הוא רירי מאוד.
- ירידה חדה במשקל. הירידה במשקל נובעת מכך שהרבה מאוד אנשים החולים בדלקת קרוהן מרגישים כי כל מה שהם אוכלים משפיע עליהם מאוד וגורם לכאבים עזים, יחד עם השלשולים הרבים.
- כאבי בטן, בדרך כלל כאבי הבטן נמצאים באזור הימני התחתון.
הגורמים העיקריים למחלת קרוהן :
לא ניתן לומר כי יש מספר גורמים המשתלבים יחד וגורמים למחלה, או גורם אחד עיקרי עליו ניתן להסתמך כי הוא זה שגורם לדלקת. אך ישנה תאוריה רווחת מאוד כי אולי מדובר בווירוס או חיידק שמשפיע על המערכת החיסונית של הגוף ואז נוצרת תגובה דלקתית המשפיעה על המעיים. יש רופאים הסוברים גם כי מחלת קרוהן נגרמת מתוך מצוקה רגשית של החולה או מתוך בעיות שחווה בילדות ובאות לידי ביטוי בכך שהמערכת החיסונית של הגוף תוקפת עצמה ויוצרת את התגובה הדלקתית אותה מרגיש החולה.
איך מאבחנים את המחלה :
אם חוויתם אחד מתוך המאפיינים, חום גבוה, שלשול חריף עם דם או כאבי בטן חזקים, יש לגשת לרופא ולבצע הליכי אבחון שכוללים מספר בדיקות.
תרבית צואה – בתרבית הצואה מחפשים חיידקים חריגים הנמצאים בתוך מערכת העיכול שאולי אלו הם שגרמו לשלשול, אם נמצאו מספר חיידקים כאלו יש לבחון האם הם מתאמים ומאפיינים את דלקת קרוהן בנוסף לאבחנות נוספות.
בדיקות דם – בדיקות הדם האם בעיקר בכדי לקבוע האם מדובר בדלקת הקיימת בגוף, ואז בודקים את מספר כדוריות הדם הלבנות שמחסור מהן גורם לאנמיה.
גסטרוסקופיה – זהו תהליך שבודק את החלק הפנימי של הקיבה, התהליך הוא הכנסת צינור דק ומיוחד שבקצהו נמצאת מצלמה מיקרוסקופית וזה מאפשר לרופא לראות את החלק הפנימי וגם להוציא רקמות לבדיקה ולדגום אותן (ביופסיה).
ביופסיה – בתהליך זה מסירים רקמה מתוך השכבה הפנימית של המעי הגס וניתן לבדוק את מרכיביה תחת מיקרוסקופ ולאבן האם קיימת דלקת קרוהן.