תזונה למחלות מעי דלקתיות דיאטת FODMAP’s
לתזונה מרכיב חשוב בתהליך הריפוי של תסמונת המעי הרגיז ומחלות המעי הדלקתיות, קרוהן וקוליטיס. אלו מחלות המבטאות הפרעה תפקודית מתמשכת במערכת העיכול ותסמינים כגון: כאבי בטן, נפיחות, גזים, ושלשולים מרובים הגורמים לפגיעה בספיגת המזון, הם מנת חלקם של הסובלים מדלקות המעי.
בעקבות כך, נצפית ירידה בתפקוד מערכת העיכול ומערכת החיסונית תת ספיגה, אנמיה, איבוד משקל, מחסור בוויטמינים, מינרלים ועוד.
מהי דיאטת ה FODMAP’s?
דיאטת ה- FODMAP’s מחלקת את המזונות לשני סוגים עיקריים: עשירים ב-FODMAP’s ודלים ב- FODMAP’s.
מזונות העשירים ב FODMAP’s המכילים פחמימות קצרות, סוכרים וקשים לעיכול, שאינם נספגים טוב במערכת העיכול, ומזונות הדלים ב FODMAP’s שצריכתם הוכחה במחקרים כמונעת ומשפרת תסמינים קליניים ותופעות לוואי במערכת העיכול.
דיאטה דלה ב FODMAP משמשת לעתים קרובות אנשים הסובלים מתסמונת המעי הרגיז, ויכולה לשמש עבור אנשים הסובלים ממחלות מעי דלקתית עם תסמינים דומים.
ראשי התיבות של המילה FODMAP’s מתייחסים לסוגי הפחמימות (סוכרים קשים לעיכול) שכדאי להימנע מהם: Oligosacharides Disacharides, Monosacharides and Polyols – פרוקטוז, פרוקטן, גלקטן, לקטוז, ראפינוז וסורביטול.
מה אוכלים/ לא אוכלים בדיאטת FODMAP’s?
קבוצת מזון: ירקות
FODMAP’s גבוה (להמעיט צריכה): ארטישוק, אספרגוס, אפונה, כרוב, בצל, בצלצלי שאלוט, כרישה, אבקות בצל ושום, שום, כרובית, פטריות, דלעת, פלפל ירוק.
FODMAP’s נמוך (להגביר צריכה): בוקצ'וי, נבטים, גמבה, חסה, תרד, גזר, עירית, בצל ירוק (החלק הירוק בלבד), מלפפון, חציל, אפונה ירוקה עגבניות, תפוחי אדמה, שמן שטוגן עם בצל ושום ואח"כ להוציא את השום והבצל, מי ערמונים, עד 1 גבעול סלרי, עד 1/2 כוס בטטה/ברוקולי/כרוב ניצנים/שומר/ דלורית, עד 10 אפונת שלג.
קבוצת מזון: דגנים
FODMAP’s גבוה (להמעיט צריכה): חיטה, שיפון, כוסמת, כמויות גדולות של שעורה.
FODMAP’s נמוך (להגביר צריכה): לחם ללא גלוטן, דגנים, פסטה וקרקרים ללא דבש, מיץ אגסים/ תפוחים, אגבה, קמח ללא גלוטן.
קבוצת מזון: קטניות
FODMAP’s גבוה (להמעיט צריכה): חומוס, שעועית, שעועית אפויה, אדממה (פולי סויה), חלב סויה, עדשים.
FODMAP’s נמוך (להגביר צריכה): טופו, בוטנים, עד 1/3 כוס אפונה ירוקה.
קבוצת מזון: אגוזים וזרעים
FODMAP’s גבוה (להמעיט צריכה): פיסטוקים. FODMAP’s נמוך (להגביר צריכה): מקס' 10-15/ 1-2 כפות של: שקדים, מקדמיה, פקאן, אגוזי מלך, צנוברים, זרעי דלעת, שומשום, זרעי חמניות.
קבוצת מזון: ממתיקים
FODMAP’s גבוה (להמעיט צריכה): דבש, אגבה, סירופ תירס מתוק (בעל פרוקטוז גבוה), סוכרזית למיניה. תוספים: עולש, אינולין, סוכר אלכוהולי, פרוקטו-אוליגוסכרידים.
FODMAP’s נמוך (להגביר צריכה): סוכר, סוכרוז, גלוקוז, סירופ מייפל טהור, אספרטיים.
קבוצת מזון: אלכוהול
FODMAP’s גבוה (להמעיט צריכה): רום.
FODMAP’s נמוך (להגביר צריכה): להגביל למנה אחת – יין, בירה, וודקה, ג'ין.
קבוצת מזון: חלב, יוגורט וגבינות
FODMAP’s גבוה (להמעיט צריכה): חלב פרה/ עיזים/ כבשים/ סויה, מרקים מוקרמים, חלב ממותק, חמאה, יוגורט מחלב פרה, יוגורט מחלב סויה, קוטג', ריקוטה, מסקרפונה, גבינת שמנת.
FODMAP’s נמוך (להגביר צריכה): חלב אורז/ שקדים/ קוקוס/ אגוזים, חלב פרה ללא לקטוז, גלידה ללא לקטוז, יוגורט מחלב קוקוס, גבינות קשות (צ'דר, ברי, גבינה כחולה, מוצרלה, פרמזן, פטה), קוטג' ללא לקטוז, שמנת חמוצה.
קבוצת מזון: קינוחים
FODMAP’s גבוה (להמעיט צריכה): גלידת שמנת, פרוזן יוגורט.
FODMAP’s נמוך (להגביר צריכה): סורבה פירות (מהפירות המומלצים).
קבוצת מזון: פירות
FODMAP’s גבוה (להמעיט צריכה): תפוחים, אגסים, דובדבנים, פטל, דומדמניות, אבטיח, נקטרינה, אפרסק, משמש, שזיפים, שזיפים מיובשים, מנגו, פאפיה, אפרסימון, מיץ תפוזים, פירות משומרים.
FODMAP’s נמוך (להגביר צריכה): בננה, אוכמניות, תותים, אשכוליות, לימון, ליים, ענבים, קיווי, אננס, עד 1 כף פירות מיבשים.
קבוצת מזון: מזון עשיר בחלבונים ושומן
FODMAP’s נמוך (להגביר צריכה): דג, עוף, הודו, ביצים, בשר, שמן זית וקנולה, זיתים, עד 1/4 אבוקדו.