קבוצת מחלות המעי הדלקתיות כוללת שתי מחלות עיקריות: קוליטיס כיבית ומחלת קרוהן. שתיהן מחלות מעי כרוניות, המאופיינות בכשל של המערכת החיסונית של הגוף וגורמות להיווצרות דלקת מעיים או של דלקת מעיים חריפה.
מאחר ולשתי המחלות תסמינים דומים, קשה לפעמים לערוך אבחנה נחרצת ביניהן. מחלות אלה מחלות אלה מתבטאות לרוב אצל אנשים המצויים במהלך העשור השלישי לחייהם ובמידה מועטת גם בעשור השישי.
קוליטיס כיבית של המעי הגס היא מחלת מעי דלקתית (IBD) הנקראת גם אולצרוזה. המחלה פוגעת ברירית המגנה על דופן המעי הגס וגורמת להיווצרות של כיבים (פצעים שטחיים). דלקת במעיים זו, מתחילה בפי הטבעת ומשם מתפשטת בצורה רציפה לכיוון המעי הגס, חלקו או כולו, בלי לפגוע במעי הדק.
מחלת קרוהן היא חלק מתוך מחלות מעי כרוניות שונות, הכרוכה בהתפתחות דלקת במעיים ואף דלקת מעיים חריפה, אולם היא חודרת לכל השכבות העוטפות את דופן המעי ויכולה להופיע גם ביתר חלקי מערכת העיכול ובאיברים אחרים לסירוגין, מהפה עד פי הטבעת. על פי רוב, האזורים הנפוצים להתפתחות מלת קרוהן הם המעי הדק והמעי הגס. נתונים מראים, כי נשים וגברים נפגעים באופן שווה מהמחלה וכי אצל 20 אחוזים מהאנשים שסובלים ממנה, ישנה נטייה משפחתית ללקות בה, בין אם מדובר באחות או אח, צאצא או הורה.
הסיבות מחלת מעי דלקתית
על אף שקיימת התקדמות משמעותית בחקר מחלות המעי הדלקתיות, עדיין אי אפשר לקבוע בוודאות מהן הסיבות הגורמות להתפרצותן. ממחקרים שנערכו ההשערות הן כי מדובר בשילוב מורכב של כמה פרמטרים: גנים תורשתיים, המערכת החיסונית של האדם וגורמים סביבתיים כלשהם.
תסמינים עיקריים למחלת מעי דלקתית
דלקת במעיים מסוג קוליטיס כיבית מאופיינת במגוון סימפטומים, ביניהם: דימומים בפי הטבעת, שלשולים, כאבי בטן, אי תיאבון וצורך דחוף להתפנות לשירותים. במצבים פעילים יותר של דלקת מעיים חריפה ניתן גם לראות תסמינים של חולשה בגלל איבוד דם, סחרחורת, עייפות, דופק מואץ, ירידה בלחץ הדם וחום.
כאשר מדובר במחלת קרוהן הסימפטומים המרכזיים הם שלשולים, התקפי כאבי בטן, חוסר חשק לאכול, ירידה במשקל, חולשה, חום ועייפות.
דרכי האבחון
אדם אשר חש בהופעה של סימפטום כלשהו המצביע על מחלות המעי הדלקתיות, ישלח לביצוע של כמה בדיקות ראשוניות לאבחון, ביניהן: בדיקה גופנית כללית בעיקר באזור של הבטן ובפי הטבעת וכן בדיקות מעבדה של דם, שתן וצואה.
במידה שתוצאות הבדיקות המתקבלות מראות על היתכנות של דלקת במעיים, יש לערוך בדיקות רפואיות נוספות על מנת לאבחן מהי המחלה שבה נגוע המעי ובאיזו חומרה. הבדיקות העיקריות הן אנדוסקופיה, רנטגן, אולטרסאונד וסי-טי ומשתמשים בהן על פי הביטוי הקליני, תלונות, ומצב החולה.