דלקת בקיבה מתרחשת לרוב כתוצאה מזיהום פנימי הנוצר בשל חיידק הנקרא הליקובקטר פילורי. מדובר בחיידק הנמצא בקיבה ובמערכת העיכול של אנשים רבים, כאשר בארץ השכיחות שלו בקרב הציבור גבוהה. שלא כמו חיידקים אחרים, ההליקובקטר מצליח להתקיים בסביבה החומצית בתוך הקיבה, לאור יכולתו לפרק שתנן וליצור אמוניה, חומר הנוגד את הפעילות החומצית של הקיבה. ההליקובקטר נצמד אל דופן תאי הקיבה וגורם להיווצרות של תגובה דלקתית ולפגיעה בריריות התאים. ההדבקה בחיידק נעשית לרוב מאדם אחד לשני, מפה לפה או תוך חשיפה להפרשות הצואה.
התסמינים של דלקת בקיבה
כתוצאה מנוכחות החיידק בקיבה, ניתן לחוש בכאבים חדים בעיקר ברום הבטן היכן שנמצאת הקיבה, לחץ באזור בית החזה, נפיחות, גזים, תחושת מלאות ואי נוחות, קשיים בעיכול וליחה.
במידה שהתסמינים אינם חולפים מעצמם לאחר מספר שעות ונמשכים במשך כמה שבועות ויותר, יש לגשת לרופא לבדיקה פיזית. התסמינים הממושכים כוללים כאבים באזור רום הבטן, תחושת מלאות, בחילות ואף הקאות במצבים חמורים. מצב רפואי זה של דלקת בקיבה נמשך מהרגע בו מופיעים התסמינים עד לקבלת טיפול רפואי מתאים, לאחריו מושגת החלמה בתוך כמה ימים עד שבועות.
דרכי האבחנה
על מנת לאבחן דלקת בקיבה יערוך תחילה הרופא המטפל סקירה כללית של ההיסטוריה הרפואית הפרטית והמשפחתית של המטופל, יבצע בדיקה גופנית יסודית וימליץ לגשת לעשות את הבדיקות הבאות:
בדיקת נשיפה המאבחנת את הימצאות החיידק בקיבה, כאשר לפעמים ניתן לגלות זאת גם בבדיקת דם או צואה.
גסטרוסקופיה – בדיקה בה מחדירים לתוך הקיבה צינור, דרכו ניתן לבחון ולבדוק ישירות את תאי רירית הקיבה. הבדיקה נמשכת כ-20 דקות במהלכה על האדם להיות תחת חומר מטשטש.