קיימים סוגים שונים של דלקות מעיים, כאשר יש לבצע הבחנה בין דלקת מעיים נקודתית חולפת שיכולה להיווצר בשל חיידק, וירוס או הרעלת מזון, לבין דלקת מעיים חריפה ודלקות מעיים כרוניות, המשבשות את שגרת החיים התקינה של הסובלים מהם. זאת, בשל הופעת תסמינים קשים דוגמת חולשה, בחילות, הקאות, עייפות, ירידה במשקל ויציאות לא סדירות, למשך זמן ארוך.
הגורמים למחלה ודלקת מעיים חריפה
מדובר במצב בריאותי שיכול להתפתח באופן פתאומי או להיות בגדר מחלה כרונית ממושכת. גורמים זיהומיים דוגמת וירוסים או חיידקים, עשויים להוביל בצורה פתאומית להתפתחות של מחלת מעיים חריפה ולהופעה של תסמינים שונים. במקרה כזה, צריך לערוך בדיקות גופניות על מנת לאבחן את הרקע למצב הזה.
ישנן מחלות מעי דלקתיות כרוניות לדוגמה מחלת קרוהן או קוליטיס כיבית, המתבטאות בהפרעה למערכת העיכול והמעיים. למחלות אלה נלוות תופעות של כאבים חזקים, חולשה, ירידה במשקל ועוד.
גם במקרים של מחלות ממאירות קשות כגון סרטן הקיבה או סרטן המעי הגס יכולות בהחלט לגרום להתפתחות של מחלת מעיים חריפה.
תסמיני דלקת מעי חריפה וסיבות לכך
בכל מקרה של הופעה ראשונית של מחלת מעיים דלקתית הסיבה יכולה להיות על רקע נפשי של לחץ, מצב נפשי לקוי או טראומה חמורה. מחלת מעיים חריפה מצריכה מהאנשים הסובלים ממנה, התמודדות עם קשיים מרובים, מגבלות בתפקוד הפיזי, פחדים וחרדות. זאת, לאור התסמינים הבלתי צפויים, העשויים להופיע בדרגות חומרה, בתדירות ובעוצמה משתנה בהתאם למצב המחלה והחולה עצמו.
בין התסמינים הבולטים ניתן למנות – שלשולים, עוויתות, התכווצויות וכאבים בבטן. מעבר לכך, התסמינים יכולים לכלול גם עצירויות לסירוגין, הימצאות של דם או ריר בצואה, תחושה של נפיחות בבטן, צורך דחוף לפעולת מעיים, בחילות, הקאות, תיאבון מופחת, ירידה לא רצונית במשקל, חולשה, חום גבוה, עייפות, אנמיה, הופעה של פריחה על גבי העור ועוד.
בהרבה מקרים רואים שלאור העומס הנפשי והסטרס המלווה את החולים במחלת מעיים דלקתית, עולות תחושות של עצב, תסכול, תשישות ודיכאון. מצב נפשי זה יכול גם להוביל להחמרה במחלה אצל חלק מהאנשים.
מה ניתן לעשות?
דלקת מעיים חריפה יכולה להיווצר בשל מצבים רפואיים שונים, ולכן הכרחי לפנות בהקדם אל רופא המשפחה לקבלת אבחון וייעוץ ראשוני ולעבור סדרה נרחבת של בדיקות רפואיות הכוללת בדיקות דם יסודיות וצילומי הדמיה שונים על מנת לברר בצורה וודאית מהן הסיבות לכך.
חשוב להדגיש, כי במידה שהתסמינים אינם עוברים לאחר כמה ימים, חובה לפנות לבדיקה רפואית כדי למנוע סכנה להתפתחות סיבוכים. לאחר סיום כל הבדיקות הרפואיות ניתן להתאים את שיטת הטיפול הרצויה לחולה – בין אם השיטה הקונבנציונאלית, הרפואה הסינית, הרפואה האינטגרטיבית ועוד.